Немає кращого приворотного зілля, ніж звичайна кава, зварена власноруч. Коли чоловік її спробує, він уже нікуди не дінеться.
Софі Лорен

Благородна арабіка


Благородна арабіка Арабіка Бразилія Жовтий Бурбон Виразна робуста

Бразилія Сантос
Арабіка Болівія
Арабіка Танзанія
Ефіопія Сідамо
Замбія
Зімбабве ААА
Індія Плантейшн
Колумбія Супремо
Коста-ріка Тарразу
Нікарагуа
Панама
Папуа Нова Гвінея
Перу
Сальвадор
Танзанія
Колумбія без кофеїну
Непал Еверест

Види і сорти кави

На Землі росте кілька основних видів кави (кавового дерева):
 - Перший з них - арабіка. Арабіка лідирує за багатьма показниками. Наприклад, за кількістю сортів, по частці продажів в світовій торгівлі, по виробництву кавових зерен в світі,
 - Другий - робуста. Він був виявлений тільки в середині 18 століття. Лідер по виробництву робусти - Африка,
 - Третій і останній вид кави - ліберіка. Ліберіка відрізняється дуже низькими врожаями, великою примхливістю і відсутністю попиту.

Перш за все потрібно звернути увагу на види кави, яких існує безліч, але з яких тільки два - арабіка і робуста - представляють інтерес і мають цінність як види кави. Інші або додаються в суміші зрідка (ліберіка), або взагалі не мають ніякого значення для ринку. Окреслені вище види кави можуть застосовуватися окремо або в сумішах, але абсолютна більшість воліє арабіку, більш м'яку і менш міцну. Арабіка і сорти кави цього виду займають чільні позиції на ринку.

Багато хто вважає, що види кави - це все, що потрібно знати, збираючись за покупками, а сорти кави нібито вже не мають принципових відмінностей. Ця думка, звичайно, абсолютно помилково. Види кави - це тільки початок, а крім сортів існують ще різні марки кави та суміші, і крім того, навіть в межах одного сорту має значення навіть місцезнаходження плантації і час, коли був зібраний урожай. На якість, смак і аромат зерен впливають десятки

чинників.

Кількість сортів аравійського дерева Арабіка, які використовують сьогодні в кавовій промисловості - 45-50 сортів. Термін з моменту цвітіння по момент дозрівання плодів - 6-7 місяців. Кількість урожаїв в рік - 1-2. Основний критерій кількості врожаїв - чергування сезонів посухи і дощів. Зазвичай розмножується життєздатним насінням.