Дайте мені достатню кількість кави, і я зможу керувати світом.
Невідомий автор

Кава Спешеліті


Що таке кава Спешеліті? Вам напевно доводилося чути термін Specialty coffee. Що це таке? Детально ми вас ознайомимо нижче.


Термін " Кава Спешеліті " був вперше використаний в журналі «Чай і кава Trade Journal» для позначення кавових зерен вищого гатунку, які були вирощені в спеціальному мікрокліматі. Кавові зерна класу Спешеліті володіють високими смаковими, ароматичними, органолептичними характеристиками. Ці характеристики досягаються завдяки тому, що кава проходить близько 15 ступенів сортування, а саме зерно потрапляє до споживача тільки свіжообсмаженим і максимально швидко.
У 1982 році в США була заснована організація «Specialty coffee association of America» (SCAA) яка стала виділяти кави найвищої якості в окрему категорію. Якість кави визначається ще на стадії зеленого зерна: немає первинних дефектів, немає невизрівших зерен, кава правильно висушена і відкалібрована. При визначенні класу кави беруть 300 г очищених і еталонних зерен. Зерна відсівають ситами №14, 15, 16, 17, 18. Кожен відсів зважується і записується процентне співвідношення. Асоціація допускає два класи зерен: «добірний сорт» Specialty
і « преміум сорт »(Premium).
В Європі асоціація Спешеліті кави (SCAE - спеціальна Асоціація Кави Європи) була створена в 1995 році у Венеції. Мета організації - об'єднати ринок Спешеліті кави і сприяти її розвитку.
Нещодавно експерти кавового ринку узагальнили і доповнили поняття «Кава Спешеліті»:
- Правильно вирощені кавові зерна;
- Вчасно зібраний урожай;
- Правильно оброблена сировина;
- Зерна правильно і вчасно обсмажені зі збереженням всіх смакових властивостей;
- Кава доставлена споживачеві свіжообсмаженою;
- Якісна упаковка зерна;
І найголовніше - кава повинна бути приготована з любов'ю!